Tonlarca altın aldılar! Aralarında Türkiye de var

Merkez bankalarının altına olan talebi, art arda üçüncü yılda da 1.000 tonu aşarak güçlü bir alım trendi sergiledi. Polonya Ulusal Bankası, rezervlerine 90 ton ekleyerek en büyük net alıcı olurken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 75 tonluk artışla ikinci sırada yer aldı. Hindistan Merkez Bankası ise Aralık ayı hariç her ay düzenli alımlar yaparak üçüncü sırada bulundu.

YATIRIM TALEBİ BÜYÜYOR

Altına yapılan yıllık toplam yatırım, büyük ölçüde altın borsa yatırım fonları tarafından desteklenerek yüzde 25 artışla 1.180 tona ulaştı. Külçe altın ve madeni paralara olan talep de Çin ve Hindistan’dan gelen güçlü taleple desteklenerek yüksek seviyelerde seyretti. Çinli yatırımcılar, yurt içi ekonomik belirsizlikler ve alternatif yatırım araçlarının sınırlı olması nedeniyle altına yöneldi. Hindistan’da ise hükümetin Temmuz ayında altın ithalat vergilerini yüzde 15’ten yüzde 6’ya düşürmesi, talebin artmasına katkı sağladı.

TÜRKİYE’NİN ALTIN REZERVLERİ DE ARTIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılında altın rezervlerini 75 ton artırarak merkez bankaları arasında en büyük ikinci net altın alıcısı konumuna yükseldi. Bu artış, Türkiye’nin altın rezervlerini güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Manisalı besici CHP’li Başevirgen’e dert yandı

CHP’li Bekir Başevirgen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Manisa Turgutlu’da besicilerin sorunlarını dinledi. Bir besici, geçen yılla kıyasladıklarında karlarının olmadığını ifade etti. “Destek olmayınca da bu işler olmuyor. Yem maliyeti çok yüksek …

Alman otomobil üreticileri BMW, Mercedes ve Volkswagen’in karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir