TİKA’dan Filistin’e Arıcılık Desteği

Filistin’de Arıcılık Sektörüne Destek Sağlayan TİKA, Proje İmzaladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’de arıcılık sektörünün geliştirilmesine yönelik proje için adım attı.

Yapılan açıklamaya göre, Filistin Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşen törenle birlikte arıcılık sektörünün geliştirilmesini amaçlayan programa ilişkin protokol imzalandı.

Filistin Arıcılık Konseyi, Filistin Tarım Bakanlığı, Filistin Eğitim Bakanlığı, Birzeit Üniversitesi ve Arap Ziraat Mühendisleri Derneği’nin işbirliğiyle yürütülecek program, kırsalda yaşayan kadın ve gençlere arıcılık eğitimi sağlayarak meslek edinmelerini ve gelir elde etmelerini hedefliyor.

Proje kapsamında polen, propolis ve bal mumu gibi ürünlerin üretim kapasitesinin artırılması ve ihracat miktarının yükseltilmesi planlanırken, gerçekleştirilen ilk projede Filistin’in çeşitli bölgelerindeki ziraat meslek liseleri ve tarım il müdürlüklerine arıcılık malzeme ve ekipman destekleri sağlandı.

İkinci aşamada ise Ramallah, Tulkarim ve El Halil’deki ziraat meslek liselerindeki öğretmenlere, öğrencilere ve vatandaşlara eğitim verilmesi planlanıyor. Eğitim programının yıllık yaklaşık 300 kişiye hitap etmesi öngörülüyor.

Filistin Tarım Bakanı Rizk Selimiye, törende arıcılığın Filistin tarımındaki önemine vurgu yaparak sektörün zorluklarla mücadele ettiğini belirtti.

Protokolün önemine değinen Selimiye, programın Gazze’de de hayata geçirilmesini ve Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu İsmail Çobanoğlu da TİKA’nın Filistin’deki ekonomik projelerle ülkenin kalkınmasına destek olduğunu ifade ederken, arıcılıkla ilgili programın gıda güvenliği ve istihdam açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Filistin Eğitim Bakan Yardımcısı Basri Salih de TİKA ile olan işbirliğine dikkat çekerek, bu tür projelerin işsizlikle mücadelede etkili olduğunu vurguladı.

Filistin’deki arıcılık sektörü, yılda yaklaşık 400 ton bal üreterek 2,500’den fazla arıcıya ve 5,000’den fazla kişiye iş imkanı sağlayarak önemli bir sektör haline gelmiştir. Ancak, üretimin yetersizliği nedeniyle filistin balının yüksek fiyatlarda satıldığı ve sınırlı ihracat payına sahip olduğu bilinmektedir.

Related Posts

700 bankanın elektriği kesildi!

İran enerji krizi ile boğuşuyor. Petrol ve doğalgaz zengini ülke ekonomik yaptırımlar ve altyapı sorunları nedeniyle ciddi bir enerji sorunu yaşıyor. Dün, Tahran Elektrik Dağıtım Şirketi ülke genelinde ofis ve kurumlarda yüzde 30’un üzerinde …

ABD petrol fiyatı tahminini düşürdü

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. Böylece, bu yıl için fiyat tahmini ocakta yayımlanan rapora kıyasla yaklaşık 8 dolar düşerek 65,85 dolar olarak güncellendi.

Bu fiyata otomatik araç kalmamıştı! En ucuz araba o oldu!

Türkiye otomotiv pazarında otomatik vitesli araçlara ilgi her geçen gün artıyor. Konfor, kullanım kolaylığı ve yeni nesil şanzıman teknolojilerindeki gelişmeler, otomatik araçları sürücüler için cazip hale getiriyor. Manuel vitesli araçların yoğun …

Milyarder Buffett CEO’luğu bırakıyor, hisseleri bağışlıyor

Para sihirbazı olarak bilinen, Berkshire Hathaway’in CEO’su Warren Buffett yıl sonu aktif görevinden ayrılacağını duyurdu.

DİSK-AR’dan enflasyon raporu: “TÜİK’in şaibeli enflasyon verilerine göre bile yüksek seyrediyor!”

DİSK-AR’dan enflasyon raporu: “TÜİK’in şaibeli enflasyon verilerine göre bile yüksek seyrediyor!”

Türk mobilya devi bugün satışa çıktı. FETÖ bağlantısı ortaya çıkmıştı

Türkiye’nin önde gelen mobilya markalarından Bellona, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ihale usulüyle satışa sunuldu. 1995’te Kayseri’de kurulan ve Boydak Holding bünyesinde büyüyen Bellona, 350 bin metrekarelik üretim alanında 2.500 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir