TESK Başkanı’ndan tarım politikası uyarısı: Fiyat artışları nasıl önlenebilir?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Vatandaşın en çok şikayet ettiği konuların başında sebze, meyve ve bakliyat fiyatları geliyor. Burada en önemli tedbir, bölgesel tarımın ve tarım alanlarının çok iyi kullanılmasıdır” dedi.

PLANLI TARIM VE TEŞVİKLERİN ÖNEMİ

Palandöken, planlı tarım politikalarının uygulanması gerektiğine işaret ederek, “Teşviklerin, o bölgelerde hangi ürünlerin ekileceğine göre belirlenmesi ve planlanması gerekir. Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin ihtiyaca uygun şekilde ekilmesi, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanırsa, fiyat artışları önemli ölçüde önlenebilir” diye konuştu.

ÜRÜN FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİNDE PLANLI TARIMIN ROLÜ

Ürün fiyatlarının düşmesi için planlı tarımın ve doğru nakliyenin önemine değinen Palandöken, “Zeytin ağacı uzun ömürlüdür fakat zeytin ve yağın soframıza ulaşabilmesi için tedarik zincirinin iyi planlanması ve fiyatlarının kontrol altında tutulması gerekir. Tarımsal alanların yönetiminde bu husus da dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM PLANLAMASI

Palandöken, tarımsal bölgelerin haritalarının çıkarılması gerektiğini belirterek, “Mevsimsel olarak hangi ürünlerin hangi bölgelerde soğuktan ve dondan etkilenmeyecek şekilde üretileceği belirlenmelidir” dedi ve ekledi “Domates, biber, patlıcan gibi mutfakta sık kullanılan ürünlerin fiyatlarını gören vatandaş, bu pahalılığın nedenini esnafa soruyor. Oysa baştan itibaren doğru bir planlama yapılırsa, bu ürünlerin bölgesel olarak dengeli üretilmesi sağlanabilir ve fiyat dalgalanmaları önlenebilir.”

Related Posts

Bakan Bayraktar: Enerji piyasalarımız oldukça güçlü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: “(İsrail-İran gerilimi) Enerji sektörümüz ve enerji piyasalarımız oldukça güçlü ve dayanıklı durumda” dedi.

Babasının fikrini geliştirdi: Genç Türk mühendis hijyen algoritmasını ihraç ediyor

Northwestern Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Batuhan Ergör kendisi gibi mühendis olan babasının sağlık ve gıda sektöründe çalışanların el hijyeni takibini yapmak amacıyla oluşturmak istediği yapay zeka destekli algoritmayı hayata geçirdi.

Dev turizm şirketi iflas etti! Seferler durdu! Ücret iadesi yapılmayacak

İngiltere merkezli dev turiz şirketi Great Little Escapes iflas etti. Şirket seferleri durdururken öte yandan rezarvasyon yapan müşterilere ücret iadesinin yapılmayacağını açıkladı.

Sağlık ihracatından 3 milyar dolar gelir

Ticaret Bakanlığı, sağlık hizmeti ihracatının 2024 yılında yurt dışından 1,5 milyon hasta tedavisi ile 3 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Türk tekstil devi Mısır yolcusu

Türk tekstil sektörünün önde gelen markaları Mısır pazarına yönelik hamelelerini sürdürüyor. Sektörün önde gelen firmalarından Ulusoy Tekstil de 18 milyon dolarlık ilk etap yatırımıyla katılıyor.

ABD ile AB arasında ticarette kritik dönemeç: Gümrük vergisi pazarlıkları sürüyor!

ABD ile Avrupa Birliği arasında devam eden ticaret görüşmelerinde gümrük vergileri konusu kritik rol oynuyor. Taraflar karşılıklı vergilerde belirli bir seviyede anlaşma sağlamak için pazarlıklarını sürdürüyor. Müzakereler, küresel ticaret dengeleri açısından büyük önem taşıyor.