Halk için dediler halktan yediler

Göcek Tüneli İşletiminde Şüpheler Artıyor: Devletle Firmanın İlişkisi

Göcek Tüneli’nin işletimini üstlenen firma, devlet tarafından yapılan tüneli bedavaya alarak işletme süresini uzattı. Bu durum, yap-işlet-devret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere yönelik şüpheleri artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, işletme süresinden feragat ettiklerini ve tünelleri 31 Aralık 2025’te devredeceklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra işler değişti ve devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu gizli ertelemenin, sözleşmelerde yer alan firma lehine avantaj sağlayan maddelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Devir Tarihi Uzatıldı

Göcek Tüneli’nin normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma tarafından işletileceği ve daha sonra devredileceği planlanmıştı. Ancak 2018’de alınan bir kararla devir tarihi 31 Aralık 2025’e çekildi ve ikinci tünel 16.5 milyon dolar karşılığında (bugünkü değerlerle 590 milyon TL) firmaya verildi. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken devir tarihi SÖZCÜ tarafından 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu sürpriz erteleme, sözleşmenin firmanın lehine yapıldığı eleştirilerine yol açtı. Uzmanlar, YİD sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma lehine olan maddelerin gözden geçirilmesini önerdi.

Gizli Sözleşmede Neler Yer Alıyor?

YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan maddeler genellikle gizli tutuluyor. Bu nedenle Göcek Tüneli devri uzatıldığında hangi maddeye dayandığı veya devletin neden milyon dolarlık tüneli firma ile paylaşmak zorunda kaldığı bilinmiyor. Ayrıca ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tünelin yapımı, işletilmesi, ücretlendirilmesi gibi konular da halktan gizleniyor.

Related Posts

Manisalı besici CHP’li Başevirgen’e dert yandı

CHP’li Bekir Başevirgen, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Manisa Turgutlu’da besicilerin sorunlarını dinledi. Bir besici, geçen yılla kıyasladıklarında karlarının olmadığını ifade etti. “Destek olmayınca da bu işler olmuyor. Yem maliyeti çok yüksek …

Alman otomobil üreticileri BMW, Mercedes ve Volkswagen’in karı Çin etkisiyle düşüyor

Alman otomotiv endüstrisinde üretim maliyetlerinde artış, ABD gümrük vergisi ve Asya’dan gelen rekabetle gelecek endişesi artarken, yılın ilk çeyreğinde üç büyük Alman otomobil üreticisinin karı Çin etkisiyle geriledi.

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir