Biga’nın emekçi kadınları hasır ürünlerle Türkiye pazarında

Ağaköylü Kadınlar, Geleneksel Hasırcılık Geleneğini Yeniden Canlandırıyor

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Ağaköy’de, 25 yıl öncesine kadar büyük bir geçim kaynağı olan hasırcılık geleneğini sürdüren kadınlar, şapkadan, çantaya, sepetten ev aksesuarlarına kadar geniş bir yelpazede ürünler üretiyor ve Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor.

Ağaköy’de 2021 yılında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Biga Kadın Çevre Kültür İşletme Kooperatifi işbirliğiyle İŞKUR ve Biga Halk Eğitimi Merkezi’nin desteğiyle başlayan hasır sepet örme kursu, köydeki geleneksel zanaatın yeniden canlanmasını sağladı. 25 kadın, kurs sayesinde hasır sepet örücülüğünü öğrendi.

Kursu tamamlayan 11 kadın, bir araya gelerek “Hasır Yap” markasını oluşturdular. Zamanla marka, dört kadının el emeğiyle büyüdü ve köydeki atölyelerinde haftada 6 gün üretim yapıyorlar. Çantadan şapkaya, avizeden gazeteliklere kadar birçok ürün üreten kadınlar, üretim kapasitelerini artırmayı amaçlıyor.

Hasırcılık geleneğini sürdüren Ağaköylü kadınlar, köylerindeki üretim faaliyetlerini genişleterek ve markalarını daha da tanıtarak Türkiye genelinde bilinirliklerini artırmayı hedefliyorlar.

İşletmeyi Vergilendirme Yoluna Gideceğiz

Kursla hasırcılığı öğrenen Hatice Akça (41), markalarının büyümeye başladığını ve artık vergilendirmeye tabi olacaklarını belirterek, “Şimdiye kadar vergiden muaf olsak da toplu satışlar başladığı için işletmeyi vergilendireceğiz.” dedi.

Akça, ürettikleri hasır ürünlerin sıkça tercih edildiğini söyleyerek, “Malzemelerimiz yerel ve el emeği olduğu için talep oldukça fazla. Kurumsallaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Üretimin her aşamasının zaman ve emek gerektirdiğini belirten Akça, sazların temininden kurutulmasına kadar geçen sürecin neredeyse bir yıl sürdüğünü ifade etti. Malzemenin kalitesi için sazların büyük bir titizlikle biçildiğini ve işlendiğini vurgulayan Akça, ürünlerinin sağlamlığı ve uzun ömürlü olmasının bu zahmetli çalışmanın bir sonucu olduğunu belirtti.

Gençlerin bu tür el işlerine ilgi göstermediğini belirten Akça, ancak öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti.

Related Posts

Adıyaman’da 2025 Bal Fiyatları Açıklandı

Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği, 2025 yılı için bal fiyatlarını belirledi ve zorlukları vurguladı.

Mardin’de 300 Kınalı Keklik Doğaya Salındı

Mardin’de yaban hayatı desteklemek için 300 kınalı keklik doğaya salındı.

Hepsiburada Premium Üçüncü Yıl Kampanyası Başarıyla Tamamlandı

Hepsiburada Premium’un kampanyasında 3 milyon ürün satıldı, sağlık, giyim ve temel tüketim ön planda.

Altının gramı 4 bin 324 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 324 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,4 kayıpla 4 bin 300 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,7 artışla 4 bin 324 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 7 bin 243 liradan, Cumhuriyet altını 29 bin 221 liradan satılıyor.

Bitcoin’de yeni tarihi zirve: O seviyeyi aştı!

Bitcoin, yeni rekor seviyelere çıkarak yatırımcıların ilgisini çekiyor. ETF’lere artan talep, fiyatlarda yükselişi destekliyor. Piyasalardaki olumlu hava, kripto para biriminde hareketliliği artırıyor.

Bakan Şimşek’ten Londra’da anlamlı açıklama: Türk Lirası’nda kararlı hareket

Londra’da temaslarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’ndaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını açıkladı. Kararlı bir şekilde değer kaybeden Türk Lirası verileri bakanı doğrularken Londra’da bakan tarafından sarf edilen sözler mevcut kadro ile Türk ekonomisinin geleceğine yönelik endişeleri daha da arttı.