ABD borsaları kayıplarını telafi etti: 2 Nisan seviyesine geri döndü

Trump’ın “Önce Amerika” Politikası ABD Piyasalarında Dalgalanmaya Yol Açtı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci dönemi başlamasıyla beraber, “Önce Amerika” politikası kapsamında attığı adımlar ABD pay piyasalarında sert dalgalanmalara neden oldu. Trump’ın 2 Nisan’da “Kurtuluş Günü” olarak adlandırdığı mütekabiliyete dayalı tarifeleri küresel ticaretin sekteye uğrayacağı endişelerine sebep oldu, bu da piyasalarda risk iştahının azalmasına yol açtı.

ABD’nin karşılıklı tarifelerine diğer ekonomilerden gelebilecek olası misillemeler, ticaret savaşının derinleşebileceği korkularını besledi ve pay piyasalarında satış baskısına neden oldu. Trump’ın tarifeleri açıkladığı günü takip eden işlem gününde S&P 500 endeksi yüzde 4,84, Dow Jones endeksi yüzde 3,98 ve Nasdaq endeksi yüzde 5,41 düşüş kaydetti.

Başkan Trump’ın tarifelere ilişkin değişken politikaları ve diğer ülkelerin misilleme açıklamaları, pay piyasalarında dalgalı bir seyir izlenmesine neden oldu. S&P 500 endeksi 2 Nisan’da 5.668 puanda kapatırken, belirsizlikler ve değişken söylemlerin etkisiyle sonraki günlerde 4.821 puana kadar geriledi. Dün ise endeks yüzde 0,63 artarak 5.604,14 puana yükseldi.

Nasdaq endeksi ise 2 Nisan’da 17.601 seviyesinde tamamlandı, Nisan ayında 14.784’e kadar düşen endeks, alımlarla toparlanarak dün 17.710,74 puana ulaştı. Dow Jones endeksi ise 2 Nisan’da 42.225 seviyesinde tamamlandı ve geçen ay 37.965’e kadar geriledikten sonra yükselerek dün 40.752,96 puanda kapandı.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN GÜÇLÜ BİLANÇOLARI PİYASALARI DESTEKLEDİ

Teknoloji şirketlerinin güçlü bilançoları, New York borsasını destekledi. Apple, mali yılının ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 5’lik bir artışla gelirini 95,4 milyar dolara çıkardı. Amazon’un net satışları ilk çeyrekte geçen yıla göre yüzde 9 artarak 155,7 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde Amazon’un net karı da 17,1 milyar dolara çıktı.

Microsoft’un geliri ocak-mart döneminde yıllık yüzde 13 artışla 70,1 milyar dolara yükselirken, Meta’nın geliri ise ilk çeyrekte yüzde 16 artarak 42,3 milyar dolara yükseldi. Meta’nın net karı da yüzde 35 artış göstererek 16,6 milyar dolara çıktı.

Analistler, ABD şirketlerinin bilançolarının beklentilerin üzerinde gelmesinin piyasalardaki toparlanmaya katkı sağladığını belirtiyor. Ticaret gerilimlerine yönelik endişelerin bir miktar azalmasıyla hisse senetlerine olan ilginin arttığını ifade eden uzmanlar, piyasalardaki bu olumlu gidişin arkasında şirket bilançolarının da büyük rol oynadığını vurguluyorlar.

Related Posts

Fındık ihracatından 8 ayda 1,9 milyar doları aşkın gelir sağlandı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mart sonu itibarıyla dönem net karı 216 milyar 114 milyon lira oldu.

Türkiye-Libya ticaretinde yeni dönem: Vergiler kaldırılabilir

Libya Ticaret Bakanı ve Bakan Bolat görüşmelerinin ardından iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladılar. Ayrıca iki ülke arasında vergilerin kaldırılabileceği de gündeme geldi.

TCMB Başkanı Karahan: En kısa sürede tek haneli enflasyona ineceğiz

TCMB Başkanı Fatih Karahan, “Merkez Bankasının hedefi bellidir, o da fiyat istikrarıdır. En kısa sürede tek haneli enflasyona ineceğiz.” dedi.

Bakan Kurum’dan Sazlıdere’deki sosyal konutlarla ilgili açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Arnavutköy’de yapılan konutlara ilişkin, “O konutlar ev sahibi olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olması için yapmış olduğumuz bir çalışma. Alan her bir vatandaşımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Onların söylediği gibi Araplara veya herhangi bir ülkenin vatandaşına konut satılmış değil.” dedi.

1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

Dünya genelinde emek ve dayanışmanın simgesi haline gelen 1 Mayıs, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanında kutlanacak. 1856’da Avustralya’da başlayan ve 1889’da işçilerin ortak bayramı ilan edilen 1 Mayıs, Türkiye’de ilk kez 1923’te resmiyet kazandı. Bu yıl TÜRK-İŞ İstanbul’da, HAK-İŞ Rize’de, DİSK ve KESK ise Kadıköy’de alanlara çıkacak. Sendikalaşma oranının yüzde 15’in altında kaldığı ülkede, işçiler yine adaletli bir çalışma düzeni talep edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir