Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uyarılar Artıyor

Ülke genelindeki aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Serinlemek isteyenler deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanları tercih ediyor. Uzmanlara göre öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmak ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmak, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini belirterek, aşırı sıcaklıkların risk gruplarını ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı. Ayrıca açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunu yaşayabilir.

‘AĞIR YEMEK TÜKETİLMEMELİ’

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin doğrudan güneş altında kalmamaları gerektiğini vurgulayarak, bol su içmelerini, ağır yağlı yemek ve kızartmalar tüketmemelerini, rahat ve bol kıyafetler giymelerini önerdi. Ayrıca sıcak çarpması şüphesi olan bir hasta için 112 aranarak müdahale yapılması gerektiğini söyledi.

‘ODA ISISI BİRDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ’

Risk gurubunda olanların alkol alımından ve bazı ilaçlardan kaçınmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, odanın veya arabanın aniden çok soğutulmaması, kademeli ve yavaş bir şekilde ortamın soğutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca odanın veya arabanın klima rüzgarını doğrudan üzerlerine yöneltmemelerini tavsiye etti.

‘SICAKLIKLAR GEÇ AMA ETKİLİ GELDİ’

Sıcaklıkların etkisinin yavaş yavaş hissedildiğini ifade eden Mustafa Bektaş, sıcak havalarda yürüyüş ve koşu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Benzer şekilde Serap Tanış da aşırı sıcaklardan kaçınmak için mesire alanlarını tercih ettiklerini söyledi.

Related Posts

Zayıflama ilacı Ozempic’in yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

Piyasada Ozempic ve Wegovy adlarıyla bilinen GLP-1 ilaçlarını kullananların sayısıyla birlikte bildirilen yan etkiler de artıyor. Zayıflamanın yanı sıra diyabete karşı da kullanılan ilaçlar ölüme yol açabiliyor.

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

3 ay boyunca o belirtiyi umursamadı, meğer kansermiş: ‘Her yerime yayıldı’

Avustralya’da yaşayan 39 yaşındaki Krystal Maeyke, ilk karın ağrılarını hissettiğinde aklına gelen tek şey bir gıda intoleransı oldu. Sağlıklı besleniyor, düzenli spor yapıyor, yaşam tarzına özen gösteriyordu. Ciddi bir hastalıkla yüz yüze olduğunu düşünmedi bile. Ancak ağrılar geçmek yerine giderek arttı. Üç ay sonra hastaneye kaldırıldığında gelen teşhis hayatını alt üst etti.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

MIT’den Harvard’a… Uzmanların yaşlanmayı durduran ilaçları

Tıpta son yıllarda “geroprotektif” (yaşlanmayı geciktirici) adı verilen bir ilaç sınıfı ortaya çıktı. Bu ilaçlar, hücre yaşlanmasını geciktirmeyi, iltihabı azaltmayı ve metabolik dengeyi korumayı hedefliyor.Metformin, Rapamisin, NAD+ ve türevleri bu sınıfa örnek. Farelerde yaşam süresini uzattığı görülen bu moleküller, insanlarda da benzer etki yapar mı sorusu, henüz yanıt bekliyor.