Sarı Renkli Kedilerin Genetik Sırrı Çözüldü: İşte Detaylar
Japonya’daki Kyushu Üniversitesi ve ABD’deki Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, sarman kedilerin tüylerine ve gözlerine sarı rengi veren pigmentasyon özelliklerinin cinsiyete bağlı olması nedeniyle kediler üzerine 2 ayrı çalışma yürüttü.
Yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları, sarı ve turuncu renkli kedilerin genetik kodunda eksiklik olduğunu keşfetti. Bu eksiklik, ARHGAP36 adlı genin daha aktif hale gelmesine neden oluyor.
ARHGAP36 geninin kedilerin derisi, tüyleri ve gözlerinde daha açık renk pigmentlerin üretilmesini sağladığını belirten bilim insanları, özellikle erkek kedilerde daha sık rastlanan sarı renk olgusunun, bu genin X kromozomunda bulunmasından kaynaklandığını açıkladı.
Bilim insanları, erkek kedilerde tek X kromozomu bulunduğu için tek bir eksikliğin kedileri tamamen sarıya dönüştürebildiğini, dişi kedilerde ise genellikle alacalı desenlerin oluştuğunu vurguladı.
ARHGAP36 geninin beyin ve hormon bezlerinin gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirten araştırmacılar, bu genetik özelliğin kedilerin sağlık durumu ve mizacı üzerinde de etkili olabileceğini söyledi.
Araştırmacıların bulguları, “Current Biology” dergisinde yayımlandı. Sarman kedilerin sarı renk sırrı böylece çözülmüş oldu.