Nohutları çabuk yumuşatmanın sırrı: Şefler bu malzemede hemfikir

Baklagiller, bitkisel proteinler arasında besin değeri en yüksek gıdaların başında geliyor. Özellikle nohutun protein içeriği %19,4 olup, yumurta, kırmızı et veya somon gibi hayvansal kaynaklarla kıyaslandığında oldukça yüksek. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), de haftada 4 kez baklagil tüketilmesini öneriyor. Nohutu beslenmemize dahil ettiğimizde, kompleks karbonhidratlar içermesi nedeniyle yavaşça salınan büyük miktarda enerji elde ederiz. Bu, kan şekeri düzeylerinin ani yükselmesini engelleyerek diyabet hastaları için büyük bir avantaj sağlarken tokluk hissi yaratarak iştahı da kontrol etmeye yardımcı olur. 

Nohutun birçok faydasına rağmen, pişirmeden önce birkaç saat suda bekletilmesi gerektiği için zaman zaman bu işlemi yapmak zor olabilir. Çoğu zaman vaktimiz olmadığı için veya unuttuğumuz için, nohutları tüketmekten vazgeçeriz. Ancak, bu sorun gibi görünen durum aslında bir problem teşkil etmiyor. 

Nohutları daha hızlı yumuşatmanın basit bir yolu var ve bunun için evinizde muhtemelen bulunan tek bir malzemeye ihtiyacınız olacak.

Nohutları pişirirken, suya bir tutam karbonat eklemek, pişirme sürecini hızlandırmanın etkili bir yoludur. Karbonat, pişirme suyunun pH seviyesini yükseltir ve bu, nohutun liflerinin ve hücre duvarlarının daha hızlı ve etkili bir şekilde parçalanmasını sağlar. Bu hızlandırılmış süreç, nohutları yumuşatmakla kalmaz, aynı zamanda diğer malzemelerin aromalarını daha iyi emmelerine de yardımcı olur.

Önemli olan, yaklaşık 30 dakikalık pişirme süresinin ardından nohutların istenilen kıvama ulaşmış olmasıdır. Bu süre sonunda nohutları ocaktan alıp hafifçe duruladıktan sonra hazır hale gelirler.

Nohut, mutfaktaki en besleyici gıdalardan biri olarak öne çıkar. İşte nohutun besin içeriği:

 

Kompleks karbonhidratlar: Nohuttaki karbonhidratlar, yavaş salınımlı kompleks karbonhidratlardır. Bu özellikleri, gün boyunca sürekli enerji sağlayarak vücudun ihtiyacını karşılar.
Yüksek protein içeriği: Nohut, bitki bazlı proteinin mükemmel bir kaynağıdır ve özellikle vejetaryen veya vegan beslenen kişiler için oldukça faydalıdır.
Lif açısından zengindir: Nohut, sindirim sağlığını desteklemeye ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan hem çözünür hem de çözünmez önemli miktarda diyet lifi içerir.
Vitaminler ve mineraller: K vitamini, B6 vitamini, folat, demir, magnezyum, fosfor ve çinko gibi vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır.
Antioksidanlar: Nohut, oksidatif stresle savaşmaya ve kronik hastalıklar ile erken yaşlanma riskini azaltmaya yardımcı olabilecek C vitamini ve fenolik bileşikler gibi antioksidanlar içerir.

Related Posts

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kulak kiri sağlığınız hakkında neler söylüyor?

Alzheimer’dan kansere kadar kulak kiri, kişinin sağlığı hakkında çok değerli göstergeler barındırabilir. Bilim insanları şimdi bu maddenin kimyasını analiz ederek hastalıkları teşhis etmenin yeni yollarını arıyor.

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesinin, diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir