Dünya için tehdit mi? Bilim İnsanları, “şehirleri yok edebilir” uyarısıyla yeni bir asteroiti takibe aldı

Bilim insanları, Dünya’nın yeni bir asteroit tehdidi altında olduğunu keşfetti.

NASA tarafından takibe alınan 2024 YR4 adındaki uzay kayasının, önümüzdeki on yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığı %1,2 olarak hesaplandı.

Asteroitin özellikle büyük şehirleri hedef alması durumunda ciddi yıkımlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

Geçen yıl keşfedilen 2024 YR4, 1908’de Sibirya’ya düşen ve büyük bir patlamaya neden olan Tunguska asteroitiyle benzer boyutta. Bilim insanları, bu tür bir çarpışmanın büyük bir krater oluşturabileceğini ve etkilenen bölgedeki toplulukları yok edebileceğini belirtiyor.

NASA LİSTESİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ

2024 YR4, NASA’nın gezegenimize çarpma riski taşıyan en tehlikeli asteroidleri sıraladığı Sentry listesinde birinci sırada yer aldı. Asteroitin mevcut yörünge hesaplamalarına göre Dünya’ya 100 bin kilometre yaklaşacağı tahmin edilse de, doğrudan çarpma olasılığının %1 ila %1,2 arasında değişebileceği belirtiliyor.

“ERKEN ENDİŞELENMEYE GEREK YOK”

Asteroit avcısı David Rankin, “Halkın şu anda panik yapmasına gerek yok” diyerek çarpışma tehlikesinin halen çok düşük olduğunu vurguladı. Rankin, uzay kayasının muhtemelen Dünya’ya çarpmadan geçeceğini ve en yüksek çarpışma riskinin Güney Amerika’dan Sahra Altı Afrika’ya uzanan bir bölgede olduğunu belirtti.

RİSKLER VE BELİRSİZLİKLER

Gökbilimciler, 2028’de asteroitin Dünya’ya 8 milyon kilometre yaklaşması durumunda radar gözlemleri yaparak büyüklüğünü ve bileşimini daha iyi anlayabileceklerini belirtiyor. Çünkü bir asteroitin çarpma etkisi, büyüklüğünün yanı sıra bileşimine de bağlıdır.

Taş yapıdayken atmosfere girerken parçalanarak hava patlamasına yol açabilir. Demir içeriyorsa atmosferi aşarak doğrudan çarpabilir ve büyük bir krater oluşturabilir.

Bilim insanları, 2032’ye kadar 2024 YR4 hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışacaklarını ve olası bir çarpışma durumuna karşı hazırlıklı olacaklarını belirtiyor.

Related Posts

Fatih’in okçuları kıyasıya mücadele etti

Fatih Belediyesi, ata sporlarından okçuluğu yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla okçuluk yarışması düzenledi. Fatih Belediyesi Spor Tesisleri’nde gerçekleşen Okçuluk Yarışması, genç sporcuların heyecan dolu mücadelesine sahne oldu.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

Google Play Store’daki uygulama sayısı yarıya düştü: Bu düşüşün sebebi ne?

Google’ın resmi Android uygulama mağazası Play Store’da bulunan uygulamaların sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Ve bu durum, aslında kötü bir durum değil…

Microsoft: Windows 11 24H2 sürümü herkes için indirilebilir

Microsoft, Windows 11 24H2 sürümünü geçen yılın Ekim ayında yayınladı. Windows 11 2024 güncelleştirmesi, Dosya Gezgini’nde yeni özellikler, Telefon Bağlantısı ve Güç Ayarları arayüzüyle güncellenmiş Başlat menüsü, görüntülü görüşmeye yönelik …

Samsung, RAM Plus özelliğini iyileştiriyor!

Samsung, yaklaşmakta olan One UI 8 güncellemesiyle birlikte RAM Plus özelliğinde önemli bir değişiklik yapıyor. 2021 yılında tanıtılan ve depolama alanını geçici bellek olarak kullanarak cihazın RAM kapasitesini artıran özellik, bugüne kadar …

Gemini ile yapay zeka deneyimi 13 yaş altı kullanıcılara açılıyor

Google, çocuklar için geliştirdiği Gemini’nin yeni yapay zeka sohbet uygulamasını önümüzdeki hafta kullanıma sunmayı planlıyor. Şirketin yeni adımı, ebeveyn kontrolü altındaki Google hesaplarına sahip 13 yaş altı çocukların da bu sohbet botunu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir