Kongo’da protestolar: Fransa Büyükelçiliği ateşe verildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde M23 İsyancı Grubuna Karşı Geniş Katılımlı Protestolar

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’da 23 Mart Hareketi (M23) isimli isyancı gruba ve Ruanda’ya karşı geniş katılımlı protestolar gerçekleştirildi. Kinşasa’nın çeşitli noktalarında toplanan göstericiler, M23’ün Goma şehrini kuşatmasını ve isyancılara destek verdiği iddia edilen Ruanda’yı kınadı.

AA’nın aktardığına göre, “M23’e hayır, Ruanda’nın müdahalesine son” ve “Egemenliğimize saygı” gibi sloganları atan protestocular, hükümete ulusal güvenliği sağlama ve ülkenin toprak bütünlüğünü koruma çağrısında bulundu. Göstericiler, Kinşasa’da bulunan Fransa Büyükelçiliği’nin bazı kısımlarını da ateşe verdi. Reuters haber ajansına konuşan Avrupalı bir diplomat, eylemcilerin, M23’e destek verdiğini iddia ettikleri ülkelerin büyükelçiliklerini hedef aldığını belirtti. Habere göre, eylemciler, Fransa’nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ruanda, Uganda ve Kenya’nın büyükelçiliklerini hedef aldı.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot da Kinşasa’daki olaylara ilişkin olarak sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, başkentteki Fransa Büyükelçiliği’nin saldırıya uğradığını ve büyükelçilikte yangın çıktığını söyledi. Barrot, alevlerin kontrol altına alındığını belirtti. Bir eylemci ise Reuters’a yaptığı açıklamada, “Tüm bunlar Ruanda’nın yüzünden. Ruanda’nın yaptığı, Fransa, Belçika, ABD ve diğerleri ile suç ortaklığı. Kongo halkı yorgun. Kaç kere ölmemiz gerekiyor?” diye sordu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti güvenlik güçleri, protestolar sırasında güvenliği sağlamak için yoğun önlemler alırken, başkentin birçok noktasında gösteriler devam ediyor.

DSÖ: HASTANELER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI TEHDİT ALTINDA

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Demokratik Kongo Cumhuriyeti Acil Durum Müdahale Koordinatörü Adelheid Marschang, İsviçre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısına çevrimiçi katılarak değerlendirmelerde bulundu. Marschang, isyancı gruplar ile güvenlik güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle hastaneler ve sağlık çalışanlarının tehlike altında olduğunu bildirdi.

DSÖ’nün Kuzey ve Güney Kivu eyaletlerindeki Goma ve Bukavu şehirlerinde merkezi bulunduğunu belirten Marschang, DSÖ’nün burada hastanelerin tedavi kapasitelerini genişletmeleri ve artan yaralı sayısıyla başa çıkmaları için çadır desteği sağladığını söyledi.

Marschang, şu anda hastanelerde yaralı yüzlerce kişinin olduğunu belirterek, “KDC’deki hastanelerin yeni yaralananlarla başa çıkma kapasiteleri zorlanıyor. DSÖ, ülke yetkilileri ve ortaklarla çözümler belirlemek ve bununla başa çıkmak için yerel kapasiteleri artırmak için çalışıyor. Ne yazık ki hastaneler ve sağlık çalışanları tehlike altında. Sağlık çalışanlarına ateş açıldığı ve bebekler dahil hastaların çapraz ateşe tutulduğuna dair raporlar duyuyoruz” dedi. Artan güvenlik riski nedeniyle bölgede sağlık hizmeti almanın zorlaştığının altını çizen Marschang, sağlık hizmetlerinin her zaman korunması çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda, M23 ile güvenlik güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle yıl başından bu yana 400 binden fazla kişi yerinden edildi. Bölgedeki birçok köy ve kasabanın kontrolünü ele geçiren M23 isimli grup, son olarak Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma’yı kuşatmış ve yaklaşık 1 milyon nüfuslu şehrin elektrik ve su sistemi kullanılamaz hale getirmişti. Birleşmiş Milletler ve Kongo, Ruanda’yı M23’e destek vermekle suçlarken, Ruanda ise iddiaları reddediyor.

M23’ün saldırıları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasında diplomatik gerginliğe yol açtı. KDC, 26 Ocak’ta Ruanda’daki tüm diplomatlarını geri çağırmış ve iki ülke arasındaki ilişkileri tamamen kesmişti. Diğer adı “Kongo Devrim Ordusu” olan ve 23 Mart 2009’da yapılan barış anlaşmasının bozulmasıyla doğan M23, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

İBB soruşturmasında iş insanı tutuklanmıştı: İddialara tek tek yanıt verdi! ‘Kirli senaryo’ tepkisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan iş insanı Adem Soytekin, cezaevinden avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, hakkında çıkan haberleri yalanladı.

18 yaşındaki genç tartıştığı kişiye taşla saldırdı

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yaşanan tartışma kavgaya dönüştü. 18 yaşındaki Bayram Tekköse, taşla başına vurduğu Turgay Dündar’ı ağır yaraladı. Şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Balık avlamak isterken can verdi

Muğla’da elektrikle balık avlamak istediği esnada akıma kapılan 1 kişi yaşamını yitirdi.

3 ABD’li askere saldıran 15 sanık için mütalaa verildi

İzmir’de, geçen yıl eylül ayında 3 ABD’li askere yönelik fiziki saldırıya ilişkin, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Kayahan Çetin ile TGB üyesi 14 sanığın yargılandığı davada mütalaa sunuldu.

ABD Eğitim Bakanlığı: Harvard’a yeni federal fon verilmeyecek

ABD Eğitim Bakanlığı: Harvard’a yeni federal fon verilmeyecek

ABD’de gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün avukatları müvekkillerinin Vermont’a naklinin geciktirilmemesini istedi

ABD’de, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün avukatları, müvekkillerinin Vermont eyaletine naklinin geciktirilmemesini istiyor. Öztürk’ün avukatları tarafından yapılan yazılı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir